Quantcast
Viewing latest article 2
Browse Latest Browse All 10

5 redenen waarom Bing het niet gaat worden

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Foto Flickr / Scbchi

Microsoft heeft pas geleden Bing uitgebracht en er $100 miljoen aan reclame tegenaan gegooid om het nieuwe product te hypen. Meestal wordt een nieuwe zoekmachine geprezen en gewaardeerd, en vaker nog bestempeld als “de nieuwe Google-killer” (Ask.com, Cuil). En waarachtig, op de eerste publieke preview wemelde het van de (virtuele) mensen, die een voorproefje wilde van deze “nieuwe manier van zoeken”.

En toch gaat Bing het niet worden. Waarom niet? Hier zijn vijf redenen.

1. What you need, when you need it

Als je Firefox download, wat is dan de startpagina? Google. En wat staat er in de search box? Google. Zelfs als je Internet Explorer gebruikt, is de kans vrij groot dat je je startpagina op Google instelt. Zo groot zelfs dat Google tussen de 40 en 1400 ton CO2 per dag produceert, vanwege al onze zoekopdrachten.

Google is licht en praktisch: een logo, een vakje voor tekst en twee knoppen. Vul iets in en je krijgt een schone, simpele webpagina voorgeschoteld. Mooi? Nee. Handig en snel? Ja.

Hetzelfde kan niet van Bing gezegd worden. Je surft naar Bing, en krijgt een pagina te zien met willekeurige informatie (in mijn geval over Libanon). Geinig, maar onnodig. Bovendien onhandig als je via een smartphone iets wil opzoeken. Zoekresultaten worden in principe prima weergegeven, maar toch voelt het een beetje rommelig, met een afbeelding in de hoek en een menu aan de linkerkant.

2. Googlen is een werkwoord

Het werkwoord “to google” is in 2006 toegevoegd aan het Oxford English Dictionary en aan het Merriam-Webster Collegiate. Zo diep zit Google in ons leven, dat we het tot werkwoord bombarderen. Ook ik merk dat ik dagelijks Google als werkwoord gebruik. De zin “Oh, dat google ik wel even” zal iedereen ondertussen bekend voorkomen.

“Bing jij?”

“Nee, ik google.”

3. Bing probeert je te begrijpen

Als ik bij Bing zoek op “Where will the next olympics be held?”, zijn de eerste twee hits links naar de homepage van IOC, daarna een pagina naar Wikipedia over de olympische spelen en dan de officiële pagina van London 2012. Nu kan ik daar uit destilleren dat de volgen spelen in het jaar 2012 in London worden gehouden, maar de vijfde hit brengt eigenlijk wat ik zoek: “Where will the next olympic games be held?” De rest van de hits levert niks interessants. Bij Google levert dezelfde vraag bij hit 1, 2, 5, 7, 10 en 11 een antwoord op.

En dat is eigenlijk heel jammer. Want als Bing nou als eerste hit het antwoord had gegeven, en vervolgens een lijst met hits had gegeven die misschien ook wel interessant hadden kunnen zijn, dan had het nog ergens op geslagen. Dan was Bing inzetbaar geweest voor snelle antwoorden, maar ook voor uitbreidingen op je zoekresultaat. Hoe relatie-therapie-achtig het ook klinkt: Bing begrijpt me gewoon niet.

4. Bedoelde u soms…?

Als ik bij Google “splotlight efefct” invul, dan zegt Google meteen, “Bedoelde u soms: Spotlight Effect?”. Om vervolgens vrolijk daaronder www.spotlighteffect.nl te tonen.

En wat doet Bing? “We did not find any results for splotlight efefct…Ensure words are spelled correctly…Try rephrasing keywords or using synonyms.” Typisch zo’n vervelende Microsoft-melding. Terwijl ze er alles aan hebben gedaan om Bing zo hip en web 2.0 mogelijk te maken. Een beetje zoekmachine heeft in de 21e eeuw toch een bedoelde-u-soms-functie.

5. Google is een all-in-one pakket

Bing heeft een paar leuke opties. Vooral plaatjes en videos zoeken is echt heel goed gedaan, misschien zelfs beter dan Google dat doet. Maar de échte reden waarom Google het van Bing gaat winnen is de enorme hoeveelheid diensten die Google aanbied. Google draait al lang niet meer om alleen maar zoeken. Google bied ook maps, blogs, news, images, docs, groups, calender en photos. Het feit dat het zo lekker allemaal bij elkaar op één handige site staat is voor veel mensen gewoon aantrekkelijk. Microsoft heeft dat ook allemaal, maar niet allemaal onder de naam Bing. En dat is juist zo belangrijk.

Wat is de moraal van dit verhaal?

Wat Microsoft beter had kunnen doen is simpel. Ze proberen enerzijds met Bing een totaal nieuw concept naar de markt te brengen (goed), maar eindigen met een kloon van Google (fout). Waarschijnlijk zag Bing er op de tekentafel veel flitsender en revolutionairder uit, maar durfden ze het bij Microsoft niet aan om miljoenen in een zoekmachine te steken waarvan het succes niet gegarandeerd kan worden. Dus speelden ze op safe, in plaats van een risico te nemen.

Daarnaast is het ook een kwestie van techniek: het idee dat Bing me begrijpt is fijn, maar hij laat het niet echt blijken. Als Microsoft ervoor gezorgd had dat Bing werkelijk mijn zoekopdrachten kon interpreteren en interessante links kon produceren waar ik zelf nog niet aan gedacht had, dan was ik blij geweest.

Als laatste heeft Google een goede klantenbinding, waarbij ze veel gratis software aanbieden die mensen leuk en nuttig vinden. Google is al lang niet alleen maar zoeken, het is een digitale duizendpoot geworden. Dat verwachten we nu ook van Bing.

Ik snap best dat Microsoft een deel van het zoekpubliek te pakken wil krijgen, maar wat mij betreft zijn ze de verkeerde weg ingeslagen. Ik had namelijk graag gezien dat het sociale aspect van het internet meer terugkwam in zoekresultaten. Dat er gefilterd kan worden op basis van je social network details. Of een meer experimentele zoekmachine zoals Wolfram Alpha, waarbij je iets intypt en gewoon allerlei informatie gerelateerd aan dat onderwerp terugkrijgt. Helaas blijkt Bing gewoon een ordinaire Google-clone te zijn.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Thomas Ginn

Thomas Ginn (1988) is student Media en Cultuur aan de UvA in Amsterdam. Daarvoor volgde hij 1,5 jaar geiten-wollen-sokken-onderwijs aan de kunstacademie St. Joost in Breda, waar hij Audiovisuele Vormgeving studeerde. Zijn grootste passies zijn het maken en bekijken van films, alles wat met nieuwe media te maken heeft en het eten van festini perenijsjes.

More Posts - Website


Viewing latest article 2
Browse Latest Browse All 10